Kolostrumom osiguravamo energiju koja je neophodna za zdravi rast i razvoj, prevenciju hipotermije i preživljavanje u prvim danima života.

Volac

Volostrum - kolostrum za janjad i jarad

Proizvodnja kolostruma (mljeziva) započinje neposredno nakon janjenja i jarenja ovaca odnosno koza. Konzumaciju kolostruma neophodno je osigurati odmah nakon jarenja i janjenja. Pravovremenim davanjem kolostruma osiguravamo izvor energije koji spriječava pojavu pothlađenosti (hipotermije) i izvor antitijela odnosno imunoglobulina.

Imunoglobulini (antitijela) predstavljaju obranu protiv infekcija - bolesti i od posebnog su značaja za mlade životinje koje dolaze na svijet bez razvijenog obrambenog sustava. Kolostrumom osiguravamo energiju koja je neophodna za zdravi rast i razvoj, prevenciju hipotermije i preživljavanje u prvim danima života.

Unutar 12 sati od rođenja potrebno je osigurati konzumiranje kolostruma kada je resorpcija imunoglobulina odnosno antitijela najveća. S vremenom mogućnost resorpcije se smanjuje, a kvaliteta kolostruma je sve slabija.

Volostrum kolostrum

Volostrum predstavlja idealni nadomjestak za majčin kolostrum i omogućava preživljavanje mladunčadi u nedostatku majčinog kolostruma.

Volostrum je visokokvalitetan protein sirutke pažljivo procesuiran kako bi se zadržala kvaliteta proteina. Kao takav opskrbljuje janjad odnosno jarad visokom količinom enerije. Bazira se na visokokvalitetnim očuvanim proteinima sirutke, koji su dobiveni specijalnom metodom izdvajanjem proteina iz mlijeka. Integritet, struktura i bioraspoloživost proteina nije narušena te su lako probavljivi.

Osim visokokvalitetnih proteina sirutke Volostrum sadrži mliječnu mast i laktozu kao izvore energije za mladunčad. Volostrum se može primjeniti kao prirodni nadomjestak majčinom kolostrumu u slučajevima nedostatka istog, kod velikog broja mladunčadi ili kod siročadi.

Mnoga istraživanja su dokazale značajan utjecaj količine konzumiranog kolostruma na preživljavanje janjadi i jaradi.

Rezultati ostvareni zamjenskim kolostrumom - Volostrum

Volostrum je prošao niz testiranja i istraživanja neovisnih laboratorija koja su pokazala visoku učinkovitost i pozitvni utjecaj Volostruma na rast, razvoj i odhranu podmlatka. U pokusu na Harper Adams Agricultural College 45 janjadi je bilo podjeljeno u tri jednake grupe:

• 15 odhranjenih ad libidum uz ovce
• 15 odvojenih od ovaca i hranjenih određenom količinom ovčjeg kolostruma
• 15 odvojenih od ovaca i hranjenjih Volostrumom

Tablica 1. Harper Adams - rezultati pokusa


Ne iznenađuje da je janjad hranjena ad libidum uz ovce imala najbolje rezultate. U drugim dvjema skupinama rezultati su bili vrlo dobri bez uginuća.

Na više od 30 komercijalnih gospodarstava poljoprivrednici su izrazili potpuno zadovoljstvo dobivenim rezultatima prilikom korištenja Volostruma, navodeći da im je proizvod pomogao spasiti janjad i jarad.