Učinkovito rješenje za poluautomatizirano napajanje teladi.

Holm & Laue

Uređaj za napajanje teladi Milk Taxi

Učinkovito rješenje za poluautomatizirano napajanje teladi vodećeg proizvođača u segmentu opreme za napajanje - Holm & Laue GmbH. Uređaj Milk Taxi je prepoznat kao efikasno rješenje za napajanje teladi u 45 zemalja širom svijeta. Pored uštede vremena i novca, MilkTaxi omogućava postizanje optimalne ishrane teladi kao preduvjeta za buduće visoke rezultate proizvodnje. 

Osnovna prednost - Smanjanje troškova uzgoja teladi

Investirajte za uspješniju budućnost
Uređaj za napajanje teladi Milk Taxi čini bitan dio u postavljanju kvalitetnog temelja za buduće rezultate vaše animalne proizvodnje. Pasterizacija, kontrola optimalne temperature i precizno doziranje zajedno pridonose optimalnoj ishrani teladi kao preduvjetu za ostvarivanje željenog proizvodnog rezultata. Proizvodi visoke kvalitete se prepoznaju po dugom vijeku trajanja i niskim troškovima amortizacije. Iste karakteristike pronaći ćete u Milk Taxi-ju, kao svakodnevnom dugogodišnjem suradniku.

Uštedite na troškovima el. energije korištenjem grijača pogonjenog toplom vodom
Ukoliko želite smanjiti troškove el. energije i imate dovoljno tople vode na raspolganju i/ili su vaši troškovi za zagrijavanje vode manji od utroška el. energije, možete koristiti alternativni grijač pogonjen toplom vodom i na taj način ostvariti značajnu uštedu troškova na godišnjoj razini.

Hranite optimalno i izbjegnite prekomjerno hranjanje
Kontrola i precizno doziranje omogućava individualizirano hranjenje za svako tele i izbjegavanje neuravnoteženih obroka između hranjenja, slično poput automata za hranjenje teladi. Prilikom planiranja obroka, znati ćete unaprijed koliko mliječne prehrane je potrebno i nećete prelaziti potrebnu količinu. Ovakav način rada omogućava uštedu na mlijeku ili mliječnoj zamjenici i izgleda dobro u vašoj bilanci. 

Ostvarite bolje proizvodne rezultate sa zdravijom teladi
Telad koja je stalno hranjena preciznom dozom mliječne prehrane, na odgovarajućoj temperaturi i stupnju kvalitete (minimalna količina bakterija ili pasterizirana), biti će manje podložna bolestima i brže će rasti uz stabilniji prirast. Teži slučaj proljeva teladi (dijareje) će vas koštati približno 265 EUR, a 10% smanjena proizvodnja mlijeka uslijed problema u ranijim fazama uzgoja do 550 EUR.

Kako izgleda napajanje teladi uređajem Milk Taxi

Milk Taxi vam omogućava da znatno skratite vrijeme hranjenja teladi i lakše uskladite ostale redovne radove na farmi:

- Mlijeko ili mliječna zamjenica se miješaju i zagrijavaju na temperaturu za konzumaciju
- Praktična konstrukcija i pogon uređaja omogućavaju lagan transport mlijeka do telićnjaka
- Integrirana pumpa osigurava precizno doziranje mlijeka ili mliječne zamjenice u kante
- Opcija pasterizacije je vitalna u korištenju mlijeka za hranjenje teladi bez rizika od patogena i bolesti

Lakše i brže hranjenje teladi 

Nošenje teških kanti je stvar prošlosti. Milk Taxi umjesto vas obavlja naporan dio posla i na taj način vraća zabavu u hranjenje teladi za vas ili vaše zaposlenike.

Jednostavna tehnologija koju svi koriste bez problema
Ukoliko se radnici na farmi izmjenjuju i u hranjenju teladi ne sudjeluju uvijek iste osobe, oprema za napajanje teladi koja je jednostavna za korištenje pojednostaviti će rad i osigurati kvalitetu rada. Funkcije Milk Taxi-ja su u potpunosti intuitivne i prilagođene praktičnim proizvodnim uvjetima. Time se postiže dvostruka prednost: manji utrošak vremena na obuku radnika i veća kvaliteta izvršenog posla.

Kritične operacije poput npr. pasterizacije, doziranja i sl. može unaprijed postaviti stručna osoba, i zatim prepustiti jednostavnu operaciju hranjenje radnicima. Na taj način su svi kritični parametri koji osiguravaju kvalitetu hranjenja osigurani (temperatura, doziranje itd.) i rizik od ljudske pogreške je sveden na minimum.

Sve funkcionalnosti jednostavnim pritiskom tipke
Bez obzira da li želite da snažna podna miješalica rastopi i umiješa mliječnu zamjenicu u nekoliko sekundi ili želite podesiti doziranje - sve funkcionalnosti su dostupne jednostavnim pritiskom tipke. Druga prednost je mogućnost postavljanja automatskog pokretanja pojedinih procesa u željeno vrijeme, poput pasterizacije ili zagrijavanja. Na taj način Milk Taxi može izvršiti pripremne operacije unaprijed i biti spreman za hranjenje u željenom trenutku, bez nepotrebnog čekanja.

Uklonite bolove pri transportu mlijeka ili mliječne zamjenice po farmi
Milk Taxi kao pokretni uređaj za napajanje teladi olakšava transport mlijeka do kućica ili iglua za telad, čak i na veće udaljenosti. Dodatna opcija kod Milk Taxi uređaja je i EL-AN električni, prednji pogon na baterije koji pokreće uređaj i pomaže korisniku da bez napora transportira mliječnu prehranu na željenu lokaciju. Pogon omogućava kretanje unaprijed i unazad u dvije brzine, prema odabiru.

Lagano i precizno hranjenje teladi
Praktična dozirna ruka i kalibrirana pumpa uvijek precizno doziraju određenu količinu mlijeka ili mliječne zamjenice u pojedine kante. Sve što je potrebno napraviti je odabrati jednu od pet unaprijed određenih doza i pritisnuti gumb za točenje koji se nalazi na dozirnoj ruci. Zahvaljujući baterijskom pogonu Milk Taxi vam omogućava potpunu slobodnu pri odabiru smještaja telićnjaka, tj. na mjesta gdje el. energija nije dostupna. Dugačka cijev koja povezuje dozirnu ruku sa glavnim spremnikom uređaja olakšava doseg do teže dostupnih kanti.

Pasterizacija za zdravu mliječnu ishranu teladi

Svakodnevno mljekarske tvrtke prikupe velike količine mlijeka koje nije pogodno za ljudsku prehranu (kolostrum, mastitično mlijeko, i sl.). Nažalost, vrlo često takvo mlijeko sadrži uzročnike bolesti. Postavlja se pitanje da li je povoljno i na koji način korisitit takvo mlijeko u ishrani teladi.

Utjecaj prisutnosti bakterija u mlijeku korištenom za ishranu teladi
Najčešće uzročnici mastitisa kod krava su bakterije rodova Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus, E. coli, koje također imaju važnu ulogu i u pojavi bolesti u telićnjaku. Ukoliko su navedene bakterije prisutne u mlijeku ili je njima kontaminirana mliječna zamjenica, prodrijeti će direktno u probavni sistem teledi i uzrokovati proljev (dijareja). Praktično iskustvo pokazuje da su junice koje su othranjene na mlijeku bogatom bakterijama u ranoj dobi više podložne pojavi mastitisa u prvoj laktaciji.

Primjena pasterizacije rješava problem
Pasterizacija mlijeka je postupal zagrijavanja mlijeka kroz određeni vremenski period. Milk pasteurisation is a treatment that subjects milk to heat for a certain time. U uobičajenom mliječnom pogonu pasterizacija se provodi zagrijavanjem mlijeka na 64°C (147°F) u trajanju od 30 minuta, što se pokazalo dovoljnim u praktičnom radu. Na taj način se uništava više od 99.5% populacija bakterija, a hranjivi sastojci mlijeka su očuvani.

Automatski programirana pasterizacija
Početak pasterizacije može se unaprijed tako postaviti da automatski krene u ranim jutarnjim satima kako bi mliječna prehrana u Milk Taxi-ju bila spremna i na odgovarajućuj temperaturi u vrijeme predviđeno za početak hranjenja teladi.

Hlađenje mlijeka uključeno!
Mlijeko koje će se koristiti za hranidbu teladi kroz 12 sati treba biti skladišteno na odgovarajućoj temperaturi. Uređaj Milk Taxi u sklopu pasterizatora sadrži i rashladnu funkciju na principu vodenog hlađenja i omogućava brzo hlađenje mlijeka na 15°C. Ova opcija predstavlja vrlo učinkovit način smanjivanja mogućnosti rasta bakterija na minimum, što je pogotovo prikladno za čuvanje mlijeka preostalog nakon hranjenja teladi.

Standarna oprema Milk Taxi uređaja i dodatne opcije 

Standardna oprema i modeli
Milk Taxi dolazi u nekoliko modela prema zapremnini: 80 litara, 150 litara i 260 litara, svi modeli su na fleksibilnom podvozju s 4 kotača; promjer prednjih kotača 40 cm modelima 150 litara i 260 litara, promjer stražnjih kotača 265 cm.

- Snažna podna miješalica koja se okreće u redovitim intervalima u fazi grijanja
- Parkirna kočnica
- Ergonomski rukohvati
- Spremnik od poliranog nehrđajućeg čelika koji se lako čisti
- Poklopac sa zaključavanjem i brtvom; otvara se u potpunosti
- 3,175 cm (1¼") ispusni ventil za ispuštanje bez ostataka
- Elektronska kontrola sa senzorom za razinu tekućine i termometrom

Dodatna oprema za prilagođavanje funkcionalnosti potrebama korisnika

Pumpa s dozirnom rukom
- pumpa na baterijski pogon
- dozirna ruka s ergonomskom drškom
- elektronička kontrola doziranja
- integrirane punjive baterije i punjač

EL-AN električni pogon
- podesivi pogon s 2 brzine
- snažno kretanje naprijed i nazad
- integrirane baterije i punjač

Električni grijač
- učinkovit podni grijač koji grije cijelom površinom
- blago zagrijavanje mlijeka bez rizika od zagorenog mlijeka
- odabir snage grijača prema modelu 3 do 6 kW

Pasterizacijski sklop
- ispumpavanje, miješanje i grijanje kao standardne funkcionalnosti
- vremenski tempirana pasterizacija
- integrirano hlađenje

Daljinsko upravljanje
- sklop za doziranje na dozirnoj ruci
- radna udaljenost od Milk Taxi-ja do 10 metara
- mogućnost odabira doze unaprijed na dozirnoj ruci

Grijač pogonjen vrućom vodom
- dva izmjenjivača topline koji se koriste kao grijači
- grijača zavojnica u spremniku
- dvostruka stijenka spremnika za grijanje s vanjske strane
- temperatura vruće vode kontrolirana senzorom
- vremenski tempirana funkcija grijanja

Nosač kanti 
- nagibni nosač za dvije kante zapremnine 30 lit.
- koristi se za transport kolostruma i vode za telad prilikom hranjenja

Spremnik za kolostrum
- spremnik za kolostrum od nehrđajućeg čelika
- zapremnine 8 lit.

Oprema za sondiranje krava
- sonda dužine 1,5 metara
- spojke s brzim otpuštanjem
- dostupno samo u kombinaciji s pumpom