Pospješuje razvoj i čvrstoću kostiju. Povećava proizvodnju jaja i čvrstoću ljuske jajeta. Spriječava pad koncentracije Ca i Mg u krvi.

Intracare

Intra Calferol

Intra Calferol je proizvod namijenjen svim životinjskim vrstama koji sadrži intenzivnu kombinaciju kalcija, magnezija i vitamina D3. Primarno se koristi za povećanje proizvodnje jaja i jačanje ljuske jajeta, za pospješivanje rasta i čvrstoće kostiju, te u slučajevima pojave mliječne groznice i pašne tetanije kod krava.

Intra Calferol je pH neutralan što omogućava izvrsnu stabilnost vitamina D3. Mješavina kacijevih soli i kacijevog glukonata omogučava visoku bioraspoloživost. Vitamin D3 je esencijalna komponenta u izgradnji kostiju i u izgradnji kvalitetne čvrste ljuske jajeta. Mikro element magnezij neophodan je za pravilnu izgradnju kostiju i ljuske jajeta. Organizmu je neophodan vitamin D3 za apsorpciju kalcija. Nedostatak vitamina D3 dovodi do smanjenog stvaranja hormona kalcitriola, a smanjeno stvaranje kalcitriola posljedično dovodi do smanjene apsorpcije kalcija iz hrane. U ovakvim situacijama organizam uzima kalcij iz kostiju što dovodi do njihovog slabljenja i nemogućnosti izgradnje jakih čvrstih kostiju. Intra Calferol je koncentrirana mješavina kalcija, vitamina D3 i magnezija koja se lako i u potpunosti resorbira iz crijeva. Ovaj visoko kvalitetni dodatak prehrani omogućava životinjama normalan metabolizam kalcija i održavanje optimalne kondicije.

Prednosti korištenja Intra Calferol-a

• Povećava proizvodnju jaja i čvrstoću ljuske jaja
• Smanjenje postotka razbijenih oštećenih jaja već nakon četverodnevnog tretmana
• Poboljšava rast i razvoj kostiju te njihovu čvrstoću, spriječava nastanak koštanih poremećaja
• Spriječava pad koncentracije kalcija i magnezija u krvi


Zdravlje kostiju

Jedan od najvažnijih zadataka vitamina D3 je održavanje ravnoteže kalcija u kostima potičući apsorociju iz crijeva i ugradnju u kosti te povećavajući broj koštanih stanica posebice osteoklasta, održavanje fiziološke koncentracije kalcija i fosfora u krvi te pravilno stvaranje hormona paratiroidne žlijezde koji utječu na koncentraciju kalcija u krvi. Deficit vitamina D3 može dovesti do smanjene mineralizacije kostiju, a kao poslljedica toga je povećani rizik od osteoporoze.

Ljuska jajeta 
Ljuska jajeta je visokospecijalizirana mineralna struktura koja ima ulogu da štiti od svih fizikalnih oštećenja i infekcije mikroorganizmima. Ljuska jajeta sastoji se od unutarnje kutikule i vanjske ovojnice-oklopa. Kristalizirani odnosno mineralizirani dio ljuske je odgovoran za mehaničku zaštitu sadrži više od 90% posto kalcija u obliku kalcij-karbonata. Fiziološka apsorpcija, deponiranje i izlučivanje kalcija regulirano je vitaminom D3 i njegovim metabolitima pod uvjetom da je njegova količina u hrani 3,8 - 4,2%. Intra Calferol omogućava dovoljne količine kalcija za izgradnju ljuske kao i vitamina D3 koji djeluje na apsorpciju kalcija iz crijeva.

Imunološki sustav 

Vitamin D3 potiče aktivnost neutrofila i fagocitozu makrofaga. Vitamin D3 potiče stvaranje antimikrobnog peptida katelicidina kojeg stvaraju makrofagi nakon fagocitoze bakterija virusa odnosno gljivica.

Mliječna groznica i pašna tetanija
Mliječna groznica javlja se neposredno prije i poslije telenja. Uzrok mljiečne groznice je niska koncentracija kacijevih iona u krvi. Pašna tetanija javlja se u krava tijekom ispaše na prirodnim travnjacima odnosno pašnjacima ili tijekom dugog zimskog perioda i hranjenja lošim sijenom što rezultira smanjenom koncentracijom kalcija i magnezija u organizmu odnosno u krvi.