focus-img1
focus-img8
focus-img5
focus-img9
focus-img10
focus-img3
focus-img4
focus-img6
focus-img2
focus-img7
Sprayfo BLUE - mliječna zamjenica za telad

Sprayfo BLUE - mliječna zamjenica za telad

Potpuna mliječna zamjenica nizozemskog proizvođača SLOTEN za mliječnu i tovnu telad s visokim udjelom mliječnih proteina koja omogućava značajni porast težine u ranoj dobi.

Opširnije
Uređaj za napajanje teladi Milk Taxi

Uređaj za napajanje teladi Milk Taxi

Učinkovito rješenje za poluautomatizirano napajanje teladi vodećeg proizvođača u segmentu opreme za napajanje - Holm & Laue GmbH. Uređaj Milk Taxi je prepoznat kao efikasno rješenje za napajanje teladi u 45 zemalja širom svijeta.

Opširnije
Višenamjenske montažne hale

Višenamjenske montažne hale

Montažne hale i objekti široke namjene pogodni za suhe marine, sportske dvorane, jahaone, skladišta i logističke hale, aerodromske hale i hangare, proizvodne i servisne pogone te ostale namjene gdje je isplativost, mobilnost i fleksibilnost značajan čimbenik.

Opširnije
Skupni iglu za smještaj teladi

Skupni iglu za smještaj teladi

Rješenje za grupni smještaj teladi koje omogućava stvaranje povoljne mikroklime bez propuha i optimalnu zaštitu teladi od respiratornih problema.

Opširnije
Toxfin - Inaktivator mikotoksina

Toxfin - Inaktivator mikotoksina

Spriječava trovanje mikotoksinima, poboljšava sigurnost stočne hrane i podržava zahtjeve HACCP-a

Opširnije
Jahaće sedlo - englesko

Jahaće sedlo - englesko

Klasično englesko sedlo po pristupačnoj cijeni. Najprodavaniji artikal iz ponude konjičke opreme.

Opširnije
Intra Hydrocare - za dezinfekciju sustava za napajanje i staklenika

Intra Hydrocare - za dezinfekciju sustava za napajanje i staklenika

Snažano sredstvo za čišćenje i dezinfekciju sustava za napajanje i staklenika. Prikladan za korištenje u svim uvjetima uzgoja životinja, u punom ili praznom objektu. Siguran za ljude, životinje i opremu. Prikladan za sve vrste sustava za napajanje.

Opširnije
PREV NEXT

Volostrum - kolostrum za janjad i jarad

Proizvod možete kupiti u web trgovini www.poljoprivredna-oprema.hr

 

Proizvodnja kolostruma (mljeziva) započinje neposredno nakon janjenja i jarenja ovaca odnosno koza. Konzumaciju kolostruma neophodno je osigurati odmah nakon jarenja i janjenja. Pravovremenim davanjem kolostruma osiguravamo izvor energije koji spriječava pojavu pothlađenosti (hipotermije) i izvor antitijela odnosno imunoglobulina.

Imunoglobulini (antitijela) predstavljaju obranu protiv infekcija - bolesti i od posebnog su značaja za mlade životinje koje dolaze na svijet bez razvijenog obrambenog sustava. Kolostrumom osiguravamo energiju koja je neophodna za zdravi rast i razvoj, prevenciju hipotermije i preživljavanje u prvim danima života.

Unutar 12 sati od rođenja potrebno je osigurati konzumiranje kolostruma kada je resorpcija imunoglobulina odnosno antitijela najveća. S vremenom mogućnost resorpcije se smanjuje, a kvaliteta kolostruma je sve slabija.

Volostrum kolostrum

Volostrum predstavlja idealni nadomjestak za majčin kolostrum i omogućava preživljavanje mladunčadi u nedostatku majčinog kolostruma.

Volostrum je visokokvalitetan protein sirutke pažljivo procesuiran kako bi se zadržala kvaliteta proteina. Kao takav opskrbljuje janjad odnosno jarad visokom količinom enerije. Bazira se na visokokvalitetnim očuvanim proteinima sirutke, koji su dobiveni specijalnom metodom izdvajanjem proteina iz mlijeka. Integritet, struktura i bioraspoloživost proteina nije narušena te su lako probavljivi.

Osim visokokvalitetnih proteina sirutke Volostrum sadrži mliječnu mast i laktozu kao izvore energije za mladunčad. Volostrum se može primjeniti kao prirodni nadomjestak majčinom kolostrumu u slučajevima nedostatka istog, kod velikog broja mladunčadi ili kod siročadi.

Mnoga istraživanja su dokazale značajan utjecaj količine konzumiranog kolostruma na preživljavanje janjadi i jaradi.

Rezultati ostvareni zamjenskim kolostrumom - Volostrum

Volostrum je prošao niz testiranja i istraživanja neovisnih laboratorija koja su pokazala visoku učinkovitost i pozitvni utjecaj Volostruma na rast, razvoj i odhranu podmlatka. U pokusu na Harper Adams Agricultural College 45 janjadi je bilo podjeljeno u tri jednake grupe:

• 15 odhranjenih ad libidum uz ovce
• 15 odvojenih od ovaca i hranjenih određenom količinom ovčjeg kolostruma
• 15 odvojenih od ovaca i hranjenjih Volostrumom

Tablica 1. Harper Adams - rezultati pokusa

  Janjad odhranjena uz ovce Janjad odhranjena kolostrumom Janjad odhranjena Volostrumom
Početna težina [kg] 4,0 3,2 3,7
Završna težina [kg] 15,2 13,9 14,3
Dnevni prirast [kg/dan] 0,37 0,36 0,35
Uginuća 0 0 0


Ne iznenađuje da je janjad hranjena ad libidum uz ovce imala najbolje rezultate. U drugim dvjema skupinama rezultati su bili vrlo dobri bez uginuća.

Na više od 30 komercijalnih gospodarstava poljoprivrednici su izrazili potpuno zadovoljstvo dobivenim rezultatima prilikom korištenja Volostruma, navodeći da im je proizvod pomogao spasiti janjad i jarad.

Zastupstva
Sloten
BASF Animal Nutrition
Kemin
Intracare
Volac
Kerbl
Addcon
Trouw Nutrition
Holm & Laue
Agrotel
AKO Agrartechnik
LCB Food Safety
Herbavita