focus-img1
focus-img8
focus-img4
focus-img5
focus-img3
focus-img10
focus-img7
focus-img6
focus-img9
focus-img2
Sprayfo BLUE - mliječna zamjenica za telad

Sprayfo BLUE - mliječna zamjenica za telad

Potpuna mliječna zamjenica nizozemskog proizvođača SLOTEN za mliječnu i tovnu telad s visokim udjelom mliječnih proteina koja omogućava značajni porast težine u ranoj dobi.

Opširnije
Uređaj za napajanje teladi Milk Taxi

Uređaj za napajanje teladi Milk Taxi

Učinkovito rješenje za poluautomatizirano napajanje teladi vodećeg proizvođača u segmentu opreme za napajanje - Holm & Laue GmbH. Uređaj Milk Taxi je prepoznat kao efikasno rješenje za napajanje teladi u 45 zemalja širom svijeta.

Opširnije
Višenamjenske montažne hale

Višenamjenske montažne hale

Montažne hale i objekti široke namjene pogodni za suhe marine, sportske dvorane, jahaone, skladišta i logističke hale, aerodromske hale i hangare, proizvodne i servisne pogone te ostale namjene gdje je isplativost, mobilnost i fleksibilnost značajan čimbenik.

Opširnije
Skupni iglu za smještaj teladi

Skupni iglu za smještaj teladi

Rješenje za grupni smještaj teladi koje omogućava stvaranje povoljne mikroklime bez propuha i optimalnu zaštitu teladi od respiratornih problema.

Opširnije
Toxfin - Inaktivator mikotoksina

Toxfin - Inaktivator mikotoksina

Spriječava trovanje mikotoksinima, poboljšava sigurnost stočne hrane i podržava zahtjeve HACCP-a

Opširnije
Jahaće sedlo - englesko

Jahaće sedlo - englesko

Klasično englesko sedlo po pristupačnoj cijeni. Najprodavaniji artikal iz ponude konjičke opreme.

Opširnije
Intra Hydrocare - za dezinfekciju sustava za napajanje i staklenika

Intra Hydrocare - za dezinfekciju sustava za napajanje i staklenika

Snažano sredstvo za čišćenje i dezinfekciju sustava za napajanje i staklenika. Prikladan za korištenje u svim uvjetima uzgoja životinja, u punom ili praznom objektu. Siguran za ljude, životinje i opremu. Prikladan za sve vrste sustava za napajanje.

Opširnije
PREV NEXT

Kontrola mikotoksina na farmi

Hrana za preživače - silaža, sjenaža i koncentrati obiluju različitim mikotoksinima i često je krivo uvriježeno mišljenje da buražna mikroflora inaktivira te mikotoksine te da su preživači zbog toga otporni na mikotoksine.

Znanstveno je dokazano da inaktivacijom mikotoksina putem buražne mikroflore nastaju metaboliti mikotoksina koji su još toksičniji od prvobitnog mikotoksina i u većim dozama mogu izazvati razne metaboličke, reproduktivne i ostale smetnje dok je isto tako dokazano da se velika većina njih već pri maloj koncentraciji izlučuje putem mlijeka te su na taj način opasni za sve konzumente mlijeka.

Na temelju europskih statistika kontaminacije žitarica, u zadnje vrijeme se na našim područjima počela pojavljivati jača kontaminacija aflatoksinom B1 iz Aspergillus plijesni, koji su inače značajni u zemljama toplijih i vlažnijih klimatskih područja.

Preživači su otporniji na djelovanje ovog mikotoksina od svinja i peradi, ali nisu sposobni u potpunosti inaktivirati ovaj mikotoksin. Inaktivacijom ovog mikotoksina stvara se metabolit aflatoksin M1 koji je kancerogen i hepatotoksičan. Apsorpcija aflatoksina B1 je jako brza, kao i vrijeme izlučivanja koje traje oko 4 dana. Od unesene količine u mlijeku se prosječno izluči oko 1,7%.

Prema istraživanjima, dovoljno je 100 ppb-a aflatoksina u hrani da bi djelovali toksično na kravu, dok se količine od 120-700 ppb-a očituju smanjenjem unosa hrane i padom mliječnosti i do 25%.

Gotovo 100 zemalja u svijetu ima regulativu prema kojoj je maksimalna dozvoljena koncentraciju aflatoksina metabolita M1 u mlijeku 0,05 ppb-a. Ova koncentracija se može postići ako u hrani ima 5 ppb-a po kg aflatoksina B1. Iz toga možemo zaključiti da su dovoljne male koncentracije mikotoksina aflatoksin B1 u hrani da bi se pojavili štetni metaboliti u mlijeku. Najčešći izvor aflatoksina su uljarice.

Od ostalih značajnih mikotoskina značajni su također i ergot alkaloidi iz Clavicepsa. Ergot alkaloidi su neurotoksični, snižavaju glukozu i trigliceride, te oštećuju razvoj kostiju i toksični su za sve preživače.

Fumonizini su mikotoksini koji dolaze iz Fussarium gljivica, a često se nalaze u žitaricama, kukuruzu, pšenici, ječmu te nusproizvodma kukuruza poput DDGS-a. Jaki je nefrotoksin i hepatotoksin. Mikroflora buraga ga ne može deaktivirati i većina unešenog mikotoksina se absorbira u tankom crijevu. Kod gravidnih životinja uzrokuje oštećenje mozga fetusa i malformacije ploda.

Mikotoksin DON-vomitoksin kod preživača se metabolizira u toksične i netoksične metabolite. Često dolazi zajedno s fumonizinom i dugoročno uzrokuje eozinofilni intersticijalni hepatitis. Trovanje DON-om se očituje povraćanjem i odbijanjem hrane koje dovodi do pada proizvodnih rezultata. Najčešći izvor DON-a je kukuruzna silaža.

T2 i HT2 toksini djeluju toksično na probavni sustav te uzrokuju odbijanje hrane, povraćanje i krvarenja gastrointestinalnog sustava. Na staničnom nivou njihovo glavno djelovanje je inhibicija sinteze proteina.

Ohratoksin A je poznati nefrotoksin. Preživači ga dobro deaktiviraju, ali se ta sposobnost deaktivacije može smanjiti kod hranidbe krava većom količinom koncentrata. Ima negativan utjecaj na rad bubrega.

Zearalenon - više od 90% ovog mikotoksina preživači metaboliziraju u alfa zearalenon koji ima 4 puta jače estrogeno djelovanje od prvobitnog zearalenona. Stvara poremećaje u spolnom ciklusu i na taj način uzrokuje štete u reprodukciji, preganjanje. Stada koja imaju problema u reprodukciji redovito u nalazu krvi i urina imaju metabolite zearalenona.

Svi nabrojeni mikotoksini i njihovi metaboliti su hepatotoksični. Od svih navedenih, aflatoksin ima najtoksičnije djelovanje na jetru. Oni smanjuju proizvodne rezultate, reaktiviraju stare kronične infekcije, omogućavaju primljivost na zarazne bolesti, smanjuju učinkovitost vakcinacije, uzrokuju poremećaje spolnog ciklusa. Često su dovoljne male koncentracije da bi se proizveo neželjeni učinak budući da imaju sinergističko djelovanje (npr. DON+FUMONIZIN). Zbog toga je važno poduzeti sve moguće mjere kako bi se ti učinci sveli na minimum.

Kontrola mikotoksikoza na farmi se radi na više načina:
1. Pravodobna žetva, čuvanje i konzerviranje samih žitarica biološkim i kemijskim inokulantima
2. Pravilna tehnologija spremanja silaže i sjenaže
3. Spriječavanje apsorpcije mikotoksina u samoj životinji putem primjene inaktivatora mikotoksina

Primjena sva 3 postupka neophodna je da bi rizik od pojave mikotoksikoza smanjili na minimum i ostvarili željene proizvodne rezultate. Samom kontrolom čuvanja i spremanja žitarica se ne može otkloniti svaki rizik budući da bez obzira kako dobro sačuvali silažu određena količina mikotoksina se uvijek nalazi u žitarici (mikotoksini koji su došli sa polja). Redovitom kontrolom hrane i primjenjivanjem preventivne doze inaktivatora mikotoksina možemo značajno smanjiti učinak mikotoksina na životinje i spriječiti ekonomske gubitke.

Inaktivator TOXFIN Dry je posebno mehanički i kemijski aktivirana glina koja ima sposobnost vezanja većine mikotoksina koji uzrokuju probleme u proizvodnji. Ona je potpuno neprobavljiva te zbog svog jakog polariteta čvrsto veže mikotoksine na sebe i izlučuje ih putem fecesa. Proizvedena je specifičnim nabijanjem tzv. ionskom atrakcijom zbog koje ima mogućnost čvrstog vezanja molekule mikotoksina i otporna je na različiti raspon pH u gastrointestinalnom traktu. Dokazano je da ne veže ostale minerale i vitamine u hrani te tako ne uzrokuje deficijencije esencijalnih nutritivnih tvari.

Preporučujemo ga preventivno davati cijelo vrijeme kroz hranu, a u slučaju pojave mikotoksikoza udvostučiti dozu.

Treba napomenuti da je TOXFIN Dry čisti inaktivator mikotoksina u koji nisu dodani različiti promotori rasta koji bi mogli zamaskirati sliku mikotoksikoza. Ukoliko se radi o mikotoksikozi, korištenjem inaktivatora mikotoksina se već za 7 dana vidi značajno poboljšanje proizvodnih rezultata (mliječnost) dok se izlučivanje aflatoksina u mlijeku može zaustavit oko 12 h nakon davanja inaktivatora.

Zbog znatnih nepovoljnih učinaka mikotoksina kod preživača, korištenje inaktivatora mikotoksina postaje nužnost u očuvanja zdravlja životinja i ljudi.

Pripremila: Ana Anđelić, dr.vet.med.

Zastupstva
Sloten
BASF Animal Nutrition
Kemin
Intracare
Volac
Kerbl
Addcon
Trouw Nutrition
Holm & Laue
Agrotel
AKO Agrartechnik
LCB Food Safety
Herbavita